Wednesday, December 22, 2010

Hur kan det vara global uppvärmning när det är så kallt?


Figur: NASA

Det kan tyckas märkligt att även november 2010 har varit rekordvarm, när det enda det pratas om är hur kallt det är, och tusenvis av resenärer berörs av snön och kylan.

Varför är det så varmt i världen när vi är så kallt hemma?

Trots en rekord kall november i Skandinavien, är det globalt sätt 0,73 grader varmare än normalt (se figur). Figuren visar att man inte kan dra slutsatsen att den globala uppvärmningen har upphört. Det är här viktigt att skilja mellan väder och klimat. Klimatet är medelvärdet av vädret över längre perioder. Man kan därför inte dra slutsater om global uppvärmning – eller avkylning – endast baserad på temperaturdata från en kort tidsperiod, eller från ett område/land.

Naturligtvis kan man hävda att det inte bara är Skandinavien, men faktiskt en stor del av Europa, som har kallare och mera snö än normalt. Och det är sant. Men,  Europa utgör mindre än en tiondel av jordens totala yta, och kan mao vara kallare än normalt trots att det globalt sätt är varmare än normalt.

Och, vi kan även få vissa år framöver som är globalt är kallare än normalt, utan att det ändrar den långsiktiga trenden – global uppvärmning.

4 comments:

  1. Har det inte varit så att klimatet i ett väldigt långt tidsperspektiv rört sig i cykler? Kan man veta att innevarande "värmecykel"skiljer sig från de tidigare?

    Lars J

    ReplyDelete
  2. Klimatförändringarna beror på både naturlig och mänsklig påverkan, så är det naturligt att fråga om den förändring vi ser nu är naturlig eller om den beror på människans aktivitet. Mycket talar för att klimatet förändras mer än vad naturliga processar kan förklara och åstadkomma, och att orsaken till den globala uppvärmningen högst troligt beror på utsläpp av växthusgaser, aerosoler och förändringar vid jordytan.

    Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) säger i sin senaste rapport: "Most of the observed increase in global average temperatures since the mid-20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic GHG concentrations." Med ”very likely” menas mer än 90 % sannolikhet.

    ReplyDelete
  3. Tack för svaret? Är IPCC samma sak som det FN-organ som anklagats för ovetenskaplighet eller är det ett mer fristående organ. Jag misstror naturligtvis inte vetenskapliga slutsatser men just med FN-organet var det väl lite si och så;

    lars J

    ReplyDelete
  4. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) är det engelska namnet på FNs klimatpanel.

    För ett drygt år sedan var "Climategate" ett begrepp inom hela världens massmedia, och täckning av klimatforskningen gick från seriösitet till cirkus. Men vad handlade "Climatgate" egentligen om?

    Klimatet har länge varit utsatt för samma typ av attacker som forskning kring de skadliga effekterna av rökning. Vetenskapens Värld har satt ihop en timme långt program om just "Climatgate" och vad som hände före och efter exponeringen. Programmet rekommenderas starkt! Det finns på: http://svtplay.se/v/2226725/vetenskapens_varld/climategate?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2226725/sb,p102815,1,f,-1 till 3 Januari. Det är väl värt en timme av din tid.

    ReplyDelete