Thursday, January 6, 2011

Tidvattenkraft från New Yorks East River



Vind-och solkraft få lejonparten av uppmärksamhet när det talas om grön energi.
Men, det finns en annan källa till ren och förnyelsebar energi som åtminstone regionalt kan få stor betydelse – tidvatten.

Tidvatten är en stabil energikälla med en global potential som motsvarar tre gånger Sveriges årliga energiförbrukning (450 TWh/år). Tidvattnets rörelser påverkas inte av ändringar i väder och vind, så som sol och vindkraft gör. Tidvattenkraftverk installeras på havsbotten och använder de naturliga dygnsvariationerna i havet – ebb och flod – för att producera elektricitet.

Tidvattenkraft från New Yorks East River
Det New York baserade företaget Verdant Power, har sökt tillstånd att bygga en anläggning med 30 undervattens turbiner i New Yorks East River. Kraftverket blir det första i sitt slag i USA.

De trebladiga undervattens turbinerna fungerar ungefär som en nedsänkt version av ett vindkraftverk, och fångar kraften som genereras av de cykliska variationerna i havsvattnets nivå.

Topografin avgör
Medan det i Sverige är knappt märkbara höjdskillnader mellan ebb och flod kan det på andra ställen skilja många meter. Detta beror främst på lokala topografiska variationer. Tidvattenhöjden ute i oceanerna är högst bara en meter. Intill kuster och i smala och grunda sund kan däremot tidvattenhöjden vara stor och tidvattenströmmarna vara starka. När tidvatten närmar sig land och vattendjupet minskar, pressas vattnet upp, och kan i flodmynningar och vikar ge höjdskillnader på upptill 15 meter.

Störst potential i Kanada
De största tidvattenhöjderna inträffar på kanadensiska ostkusten, i viken Bay of Fundy. Här kan skillnaden mellan ebb och flod vara upp till 17 meter! Tidvattenströmmarna är mycket kraftiga och tidvattenkraftpotentialen stor. Även Kanadas västkust – utanför British Columbia och Vancouver Island – har stor potential. Uppskattad potential är 4 000 MW vilket motsvarar elförsörjning till 2,7 miljoner hushåll.

Tidvattnets ”Saudi-Arabien”
Pentland Firth, ett elva kilometer brett sund mellan Orkneyöarna och Skottland, kallas tidvattnets ”Saudi-Arabien”. Sundet, som har tidvattenströmmar på 16 knop (9 m/s), har fått sitt smeknamn tack vara de starka och förutsägbara havsströmmarna. Pentland Firth utgör ensamt en fjärdedel av EU:s beräknade tidvattenpotential.

Omfattande forskning har genomförts för att visa att systemen inte skadar fisk och andra vattenlevande organismer.

För att se animation av Verdant Power’s tidvattenteknologi I East River:
http://verdantpower.com/wp-content/themes/Verdant/media/VPR_01_FF.html

No comments:

Post a Comment