Friday, December 3, 2010

Har ni hört om Camelina biobränsle?

Camelina (Oljedådra) kan bli en av de viktiga grödorna för biobränsleproduktion. Camelina växer snabbt, behöver lite vatten och mindre gödsel än många andra grödor, och konkurrerar inte med livsmedelsproduktion.

Hög oljehalt. Växtresterna kan användas som djurfoder
Oljedådra (Camelina sativa) är en ettårig, fåbladig, omkring 50 cm hög åkerväxt. Den är sällsynt i Sverige, men odlas i allt större grad i USA för biobränsleproduktion, bland annat i staten Montana, och växer bäst i norra delar av Nordamerika, Norra-Europa och Central-Asien. Efter att oljan pressats ur fröna kan de resterande proteinrika växtresterna användas som djurfoder.

Minskar utsläppen av växthusgaser med 75%
En uppdaterad livscykelanalys visar att det Camelina-baserade flygbränslet minskar utsläpp av växthusgaser med 75% jämfört med traditionell petroleum-baserade flygbränsle, och 80% jämfört med fossil diesel.

Camelina, som är bland de mest testade av alla förnybara bränslen, har testats av det amerikanska flygvapnet (US Air Force), amerikanska flottan (US Navy) och Japan Airlines, i olika flygplan och fordon, med mycket bra resultat.

Stororder från amerikanska flottan och flygvapnet
Under 2010 och början av 2011 kommer amerikanska flottan och flygvapnet att totalt ha beställt nästan 2 miljoner liter Camelina biobränsle från företaget Sustainable Oils.

Spännande, eller hur?

Photo: cc-sa Fornax

No comments:

Post a Comment