Wednesday, December 1, 2010

Hur stor miljöbov är flygtrafiken i relation till annat?


 

Jag fick frågan om hur stor miljöbov flygtrafiken är i relation till annat från en tidigare kollega, tillsammans med kommentaren ” Det borde vara mer fokus på matproduktionen.”

Flyget konsumerar årligen 265 miljarder liter flygbränsle och är en allt större miljöfara! Flygets
bidrag (koldioxid, vattenånga, kväveoxider) till växthuseffekten är cirka 3,5 procent, varav koldioxid står för cirka 2 procent. Flygsektorn är dessutom den sektor som ökar mest, med en fördubbling på femton år. Enligt den internationella flygorganisationen IATA är branschens vision nollutsläpp från flygplan år 2050.

Som jämförelse står cementindustrin för 6% av de globala koldioxidutsläppen (1,1 miljarder ton). Det är nästan  dubbelt så mycket som flyget och 20 gångervad Sverige släpper ut under ett år! 

För den som inte kan eller vill köpa en elbil, eller som i liten grad vill ändra sina resvanor, finns det ett enkelt sätt att minska de egna koldioxidutsläppen – genom att sluta slösa mat! 

Tar man siffror från USA – som ligger något högre än här hemme, men ändå inte så mkt högre – så slängs ungefär 27% av den tillverkade maten.


Genom att inte producera den  mat som ändå hamnar i soptunnan skulle USA kunna spara motsvarande 350 miljoner fat olja varje år – om man räkna energiåtgången för odling, paketering, konservering och transport. Det motsvarar utsläppen från 55 miljoner bilar (= alla bilar i Tyskland) – varje år!

Mer om detta i boken "Nu jäklar är det dags!".

No comments:

Post a Comment