Wednesday, November 24, 2010

Det enkla är ofta det bästa

Jag älskar grönna succé-berättelser! 

Den här kommer från Cambridge, Ontario, och är om Paul Rak, ägare till VeriForm, ett tillverkande företag med ca 60 anställda. 

I perioden 2006 till 2008 investerade företaget cirka 320.000 SEK i över 42 enskilda energibesparningsprojekt. Resultatet är häpnadsväckande; företages driftskostnader har minskat med mera än 615.000 SEK. Räknar man in höjda energipriser, förväntas en besparning på 9.8 miljoner kroner under de kommande 10 åren. Dessutom har utsläppen av växthusgaser minskat med 233 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 95 bilar.  

Enkla och relativt billiga åtgärder har mao drastiskt reducerat energiförbrukningen, gjort produkterna mer effektiva och konkurrenskraftiga, och gett stora besparningar.

Exempel på åtgärder:
  • Bytte till lågenergilampor
  • Rörelsedetektorer i alla rum så tomma rum inte är tända utan anledning
  • Snabbade upp några av de skärande processerna (så de använder mindre energi )
  • Timers på garageportarna i leveransområdet (Att lämna portarna öppna en lång tid, särskilt under de kalla kanadensiska vintrarna, var ett enormt slöseri)
  • Sammanställd många icke-programmerbara termostater i en programmerbar modell (Enklare att justera termostaten, och utesluter att människor glömmer att stänga ner för kvällen och helger).
Är du företagare? Arbetar du för ett företag som lätt skulle kunna spara stora pengar? Har ni undersökt dessa typer av förbättringar? Fråga chefen och kom med bra tips och förslag!

Och maila mig vilka energieffektiviseringsåtgärder ni har gjort.

Go green by black numbers! :-)


No comments:

Post a Comment